30 Σεπ 2022

"Το γήπεδο της ΑΕΚ έπρεπε να γκρεμιστεί ούτως ή άλλως"

Στις 5 Μαΐου 2003, έπειτα από πρωτοβουλία του τότε αντιπροέδρου της ΚΑΕ και προέδρου της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Γιάννη Γρανίτσα οι μπουλντόζες κατεδάφισαν το «ταλαιπωρημένο» γήπεδο της ΑΕΚ. Ο Γιάννης Γρανίτσας εκπονούσε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο
για την κατασκευή υπερσύγχρονου γηπέδου, ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα περίμεναν οι φίλοι της Ένωσης. Ουσιαστικά, ο τότε παράγοντας της ΑΕΚ επιχείρησε να εντάξει την κατασκευή του νέου γηπέδου και στον φάκελο με τα υπό ανέγερση γήπεδα γήπεδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Κάτι που τελικά δεν ευοδώθηκε με συνέπεια να περάσουν 19 χρόνια για να πάρει σάρκα και οστά το πρότζεκτ επί προεδρίας Δημήτρη Μελισσανίδη. 

Αισθάνεστε μια μορφή δικαίωσης και ανακούφισης κ. Γρανίτσα για το γεγονός πως το νέο γήπεδο είναι έτοιμο πλέον προς χρήση 19χρόνια μετά την κατεδάφιση του Νίκος Γκούμας; Είχατε ακούσει πολλά για το γεγονός πως το έργο "κόλλησε". "Όταν γίνεται ένα γήπεδο και παραδίδεται σε χρήση, αποτελεί δικαίωση για όλους και όχι μόνο για μένα. Εγώ ήθελα περισσότερο από τον καθένα να γίνει το γήπεδο γιατί είχα ξεκινήσει την προσπάθεια πριν από τόσα χρόνια. Έκανα την κατεδάφιση του γηπέδου έχοντας πάρει νόμο. Δεν την έκανα επειδή το ήθελα εγώ. Υπήρχε νόμος από την Βουλή για να ξαναγίνει το γήπεδο. Είχαμε υπογράψει σύμβαση με την μεγαλύτερη κατασκευαστική, την J & P με σκοπό να φτιαχτεί το γήπεδο μέσα σε 16 μήνες ή μάξιμουμ σε 2 χρόνια. Γι' αυτό και ξεκίνησε η διαδικασία. Έγιναν κάποια έργα και προχώρησε. Μετά όμως αποχώρησα από την προεδρία της ΑΕΚ και το έργο σταμάτησε για διάφορους λόγους, τους οποίους δεν θα ήθελα να αναλύσω τώρα. Επαναλαμβάνω, εγώ είχα φύγει από την ΑΕΚ".

-Ποιο ήταν το σχέδιο σας για το νέο γήπεδο εκείνη την εποχή;

"Είχα το νόμο στα χέρια μου από την Βουλή και όχι απλώς από μια πολεοδομία, καθώς επρόκειτο για ολυμπιακό έργο. Ο νόμος περιέγραφε τι θα γίνει στο γήπεδο. Για παράδειγμα επρόκειτο να φτιαχτούν γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, κολυμβητήριο, εμπορικό κέντρο κτλ. Είχαμε υπογράψει σύμβαση όπως προείπα με την μεγαλύτερη κατασκευαστική για να φτιάξει το έργο χωρίς εμείς να βάλουμε χρήματα και το πλάνο προέβλεπε πως σε κάποιο χρονικό διάστημα αφού η εταιρία θα αποζημιώνονταν για τα χρήματα που είχε βάλει, θα αποχωρούσε. Έτσι όλο αυτό το έργο θα έμενε στην οικογένεια της ΑΕΚ. Για διάφορους λόγους μετά δεν προχώρησε το έργο. Θα θυμόσαστε πως ψάχναμε να βρούμε χώρους στον ΟΔΔΥ για να κάνουμε το γήπεδο κτλ. Μιλάμε για γήπεδο 32.000 θέσεων".

- Θα επισκεφθείτε την "OPAP Arena";

"Είμαι εκτός Αθηνών και δεν θα μπορέσω να παραστώ στο γήπεδο. Εύχομαι όμως να πάνε όλα καλά και πιστεύω θα πάνε. Ευτυχώς που έγινε το γήπεδο. Βρέθηκε ένας άνθρωπος που έβαλε τα χρήματα και έγινε το γήπεδο".

- Θεωρείτε πως εάν δεν ήταν ο κ. Μελισσανίδης θα προχωρούσε το έργο της κατασκευής του νέου γηπέδου;
 "Δεν υπάρχει θέμα με τον κ. Μελισσανίδη. Είναι μια δικαίωση. Του το έχω πει άλλωστε. Εάν κάποιος ήθελε περισσότερο να γίνει αυτό το γήπεδο ήμουν εγώ. Είχα την ευθύνη που γκρέμισα το γήπεδο παρόλο που είχα δίκιο. Εάν δεν γκρέμιζα το γήπεδο τότε θα με είχαν κρεμάσει στο Σύνταγμα. Είχα σύμβαση να το φτιάξω, δεν έπρεπε να καθυστερήσω. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι το παλιό γήπεδο που είχαμε ήταν ακατάλληλο και μας ερχόταν ειδοποίηση κάθε εβδομάδα από την Γενική Γραμματεία πως δεν πρέπει να παίζει εκεί γιατί ήταν επικίνδυνο. Οι εξέδρες στην Θύρα 3 ήταν τρύπιες από κάτω. Έπρεπε να γκρεμιστεί ούτως ή άλλως. Εύχομαι από εδώ και πέρα να πάνε όλα καλά για την ΑΕΚ".