7 Φεβ 2021

Αυτοί είναι οι Έλληνες αθλητές που πάνε στο Τόκιο

Παραδοσιακά, ο αριθμός των μελών της ομάδας που εκπροσωπεί τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποτελεί ένα από τα αγαπημένα θέματα συζήτησης το διάστημα που προηγείται της έναρξης της διοργάνωσης. Για την Ελλάδα, ειδικά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, ο μαγικός αριθμός είναι το 100, φράγμα που η υπέρβασή του σε άλλες εποχές φάνταζε όνειρο απατηλό. Τελευταία φορά που η Ελλάδα έστειλε περισσότερους από 100 αθλητές και αθλήτριες σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 2012 στο Λονδίνο. Την ολυμπιακή ομάδα στην βρετανική πρωτεύουσα συγκροτούσαν 103 άτομα. Στο Ρίο, ωστόσο, το 2016, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από 92 αθλητές και αθλήτριες. Στο Τόκιο, το καλοκαίρι του 2021, η χώρα μας ενδέχεται να στείλει λιγότερα από 80 άτομα, τη στιγμή που πριν από περίπου 29 χρόνια, στην Βαρκελώνη, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από 70 αθλητές και αθλήτριες. Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1964, με τη χώρα μας να συμμετέχει με 18 άτομα. Έως σήμερα 26 αθλητές και αθλήτριες έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχής τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το κατά πόσο θα αυξηθεί αυτός ο αριθμός εξαρτάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τα ομαδικά σπορ. Η εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών και η εθνική πόλο των ανδρών θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους. Στα ατομικά αθλήματα, η κατάσταση έχει δυσκολέψει, κυρίως λόγω των δυσκολιών που προκαλεί η πανδημία στους διοργανωτές αγώνων, για τους οποίους προετοιμάζονται οι αθλητές με στόχο το όριο πρόκρισης. Ανά πάσα στιγμή ο αγώνας μπορεί να… τιναχθεί στον αέρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ας δούμε, όμως, ποιοι έχουν προκριθεί έως σήμερα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, οι οποίοι θα διεξαχθούν το καλοκαίρι… του 2021. Την εποχή του κορονοϊού, όλα γίνονται!

ΣΤΙΒΟΣ
Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ), Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ), Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν), Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (20.000μ. βάδην), Μίλτος Τεντόγλου (μήκος)

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Απόστολος Χρήστου (100μ ύπτιο), Κριστιάν Γκολομέεβ (50μ ελεύθερο), Ανδρέας Βαζαίος (200μ. μικτή ατομική), , Απόστολος Παπαστάμος (200μ. και 400μ. μικτή), Κώστας Εγγλεζάκης (800μ. ελεύθερο), Άννα Ντουντουνάκη (100μ. πεταλούδα), 4Χ100μ ελεύθερο ανδρών

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ
Μαρία Μπόζη-Ραφαηλίνα Κλωναρίδου (470 γυναικών), Κατερίνα Δίβαρη (RSX), Βασιλεία Καραχάλιου (Λέιζερ Ράντιαλ), Βύρων Κοκκαλάνης (RSX), Παναγιώτης Μάντης- Παύλος Καγιαλής (470 ανδρών), Γιάννης Μιτάκης (ΦΙΝ).
Υπενθυμίζεται ότι στην ιστιοπλοΐα οι προκρίσεις δεν είναι ονομαστικές, αλλά είναι για την χώρα, Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Κατερίνας Δίβαρη.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Πολυχρόνης Τζωρτζάκης ( δρόμος- αγώνισμα αντοχής), Χρήστος Βολικάκης (ποδηλασία πίστας-Ομνιουμ)

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Μαρία Κυρίδου– Χριστίνα Μπούρμπου (δίκωπος άνευ πηδαλιούχου)

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Άννα Κορακάκη 10μ. αεροβόλο πιστόλι, 25μ. αεροβόλο πιστόλι), Νίκος Μαυρομάτης (σκητ),

ΠΑΛΗ
Μαρία Πρεβολαράκη (53κ.)

ΤΥΠΙΚΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

ΤΕΝΝΙΣ
Στέφανος Τσιτσιπάς, Μαρία Σάκαρη

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Ομαδικά: Εθνικές ομάδες πόλο ανδρών και μπάσκετ ανδρών

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Θόδωρος Ιακωβίδης

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Λευτέρης Πετρούνιας
Ρυθμική-ανσάμπλ
Ελένη Κελαιδίτη-Ρυθμική ατομικό

ΣΤΙΒΟΣ: Προκρίσεις μέσω ορίων ή, παγκόσμιας κατάταξης: Κώστας Φιλιππίδης, Μαρία Μπελιμπασάκη, Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ, Μιχάλης Αναστασάκης, Κώστας Δουβαλίδης, Χρύσα Αναγνωστοπούλου, Τατιάνα Γκούσιν, Κώστας Μπανιώτης, Νίκος Σκαρβέλης, Ραφαέλα Σπανουδάκη, Ελίνα Τζένγκο, Χρήστος Φρατζεσκάκης, Ελένη Πόλακ, Γκλορια Πριβιλέτζιο

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Νόρα Δράκου, Οδυσσέας Μελαδίνης, Νικολέτα Παυλοπούλου, Δημήτρης Νέγρης, Στέφανος Δημητριάδης

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Κέλλυ Αραούζου, Θανάσης Κυνηγάκης

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Πιθανή πρόκριση για δύο πληρώματα ακόμη

ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

Από δύο έως τέσσερα άτομα διεκδικούν πρόκριση

ΤΖΟΥΝΤΟ
Πιθανότατα θα έχουμε διπλή εκπροσώπηση από Ντανατσίδη, Τελτσίδου

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Ευαγγελία Πλατανιώτη-Εβελίνα Παπάζογλου και ίσως το ομαδικό

ΚΑΡΑΤΕ
Ελενα Χατζηλιάδου

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
Θάνος Μόλβαλης, Θάνος Τσιρίκος

ΠΑΛΗ
Γιώργος Πηλίδης

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
Ψάρρα

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΙ
Πένυ Καραγκούνη-Βίκυ Αρβανίτη

ΞΙΦΑΣΚΙΑ
Δώρα Γκουντούρα

Πηγή: sports3.gr