26 Μαΐ 2018

Μουντιάλ χωρίς "πράσινο" παίκτη

Ο Παναθηναϊκός ιστορικά αν το δει κανείς, πάντα είχε ποδοσφαιριστές ξεχωριστού επιπέδου. Ποιοτικούς, με «βαριά» βιογραφικά, σημαντικά ονόματα στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Αυτό, φυσικά, σήμαινε πως υπήρχαν πολλοί διεθνείς. Τόσο στην Εθνική Ελλάδος, όσο και στα υπόλοιπα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα. Ειδικά από τότε που η αγορά άρχισε να… ανοίγει, οι διεθνείς των ξένων Εθνικών αυξήθηκαν.
Με το Παγκόσμιο Κύπελλο να πλησιάζει, είναι λογικό να σκεφτόμαστε τους παικταράδες που πέρασαν απ’ τον Παναθηναϊκό και αγωνίστηκαν σε Μουντιάλ. Όχι… κάποια στιγμή, αλλά μετά από σεζόν που είχαν με το «τριφύλλι». Τότε, άλλωστε, μετρά ως «παίκτης σου» κάποιος που παίζει στο Μουντιάλ. Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, όμως, οι «πράσινοι» είναι στη δυσάρεστη θέση να μην διαθέτουν διεθνή στο Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά μετά απ’ το 1990! Τότε, 28 ολόκληρα χρόνια πριν, στα γήπεδα της Ιταλίας δεν είχε πάει κανείς παίκτης που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό την περίοδο 1989-90. Για την κατάσταση αυτή, φυσικά, ευθύνονται οι επιλογές της διοίκησης που έδιωξαν το μισό ρόστερ! Ποιοτικούς παίκτες που κάλλιστα θα έδιναν το δικαίωμα στο «τριφύλλι» να έχει εκπροσώπηση στα γήπεδα της Ρωσίας. Παράδειγμα ο Μάρκους Μπεργκ τον οποίο επανέφερε ο Παναθηναϊκός στην Εθνική, αλλά η διοίκηση Αλαφούζου τον άφησε απλήρωτο και έφυγε ένα χρόνο πριν. Ακόμη κι έτσι, όμως, απλά αν υπήρχαν ποδοσφαιρικές συνθήκες θα είχε μείνει ο Όσκαρ Χίλιεμαρκ που επίσης κλήθηκε στην Εθνική Σουηδίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο! Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι πως ο Παναθηναϊκός 28 χρόνια μετά δεν θα έχει δικό του παίκτη, δικό του «παιδί» στο Μουντιάλ. Στις διοργανώσεις απ’ το 1994 μέχρι και το 2014 (απ’ τις ΗΠΑ στη Βραζιλία δηλαδή) συνολικά 29 παίκτες που ολοκλήρωσαν τη σεζόν στο «τριφύλλι» πήραν μέρος στα Παγκόσμια Κύπελλα. Σημαντικότερη παρουσία όλων, φυσικά, η Νότια Αφρική το 2010. Τότε οι «πράσινοι» είχαν 10 εκπροσώπους! Οι 8 στην Εθνική Ελλάδος, αλλά και δύο σε σημαντικότατα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα. Αν εξαιρέσουμε την Εθνική Ελλάδος, σαφώς η σημαντικότερη εκπροσώπηση στις ξένες Εθνικές ήταν το 2002 στα γήπεδα της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας. Τότε το «τριφύλλι» είχε τους Βλάοβιτς, Γιάρνι, Σάριτς στην Κροατία, Χένρικσεν, Μικάελσεν στην Δανία, Πάολο Σόουζα στην Πορτογαλία, Ολισαντέμπε στην Πολωνία! Φυσικά απ’ τον τωρινό Παναθηναϊκό δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν απαιτήσεις, καθώς σε επίπεδο Εθνικής ανδρών υπάρχουν μόνο τρεις εκπρόσωποι. Ο Δημήτρης Κουρμπέλης (Ελλάδα), ο Ρόμπιν Λουντ (Φιλανδία) και ο Ουσμάν Κουλιμπαλί (Μάλι). Όλοι σε ομάδες που δεν θα βρίσκονται στο Μουντιάλ…
Ας θυμηθούμε τους «πράσινους» εκπροσώπους (παίκτες που τελείωσαν την σεζόν πριν τα Μουντιάλ στον Παναθηναϊκό) στα Παγκόσμια Κύπελλα απ’ το 1994 μέχρι το 2014:
ΗΠΑ 1994
Εθνική Ελλάδος: Στράτος Αποστολάκης, Θανάσης Κολιτσιδάκης, Γιάννης Καλιτζάκης, Δημήτρης Σαραβάκος, Νίκος Νιόπλιας, Σπύρος Μαραγκός.
ΓΑΛΛΙΑ 1998
Εθνική Νορβηγίας: Έρικ Μίκλαντ
Ν. ΚΟΡΕΑ-ΙΑΠΩΝΙΑ 2002
Εθνική Κροατίας: Γκόραν Βλάοβιτς, Ρόμπερτ Γιάρνι, Ντάνιελ Σάριτς
Εθνική Δανίας: Ρενέ Χένρικσεν, Γιαν Μικάελσεν
Εθνική Πορτογαλίας: Πάολο Σόουζα
Εθνική Πολωνίας: Εμάνουελ Ολισαντέμπε
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2006
Εθνική Κροατίας: Άντονι Σέριτς
Εθνική Σουηδίας: Μίκαελ Νίλσον
Ν. ΑΦΡΙΚΗ 2010
Εθνική Ελλάδος: Γιούρκας Σεϊταρίδης, Νίκος Σπυρόπουλος, Αλέξανδρος Τζόρβας, Λουκάς Βύντρα, Γιώργος Καραγκούνης, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Σωτήρης Νίνης, Κώστας Κατσουράνης
Εθνική Γαλλίας: Τζιμπρίλ Σισέ
Εθνική Βραζιλίας: Ζιλμπέρτο Σίλβα
ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2014
Εθνική Ελλάδος: Στέφανος Καπίνο
Εθνική Κροατίας: Ντάνιελ Πράνιτς, Γκόρντον Σίλντενφελντ
Πηγή: leoforos.gr